Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Ένα δέντρο μια φορά


Η ιστορία εκτυλίσσεται ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, όταν στο ζοφερό πεζοδρόμιο μιας πόλης συναντιούνται ένα παραμελημένο δέντρο κι ένα φτωχό αγόρι. Το δέντρο βλέπει από τα παράθυρα των σπιτιών τα καταστόλιστα έλατα και ζηλεύει. Ζητά από το αγόρι να το στολίσει. Εκείνο όμως ούτε στολίδια έχει ούτε χρήματα. Πώς είναι δυνατόν να στολίσει ένα μίζερο δέντρο στη μέση ενός παγωμένου πεζοδρομίου; Κι όμως… εκείνη η νύχτα είναι μια νύχτα ονείρων, μια νύχτα μαγική …
 
 Πρόκειται για μια συγκινητική ταινία, με χιούμορ, φαντασία και χωρίς ίχνος βίας. Τη μεταφορά σε τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια σκηνοθετεί ο Παναγιώτης Ράππας σε σενάριο του Ευγένιου Τριβιζά και μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Τα τραγούδια της ταινίας ερμηνεύουν η Φωτεινή Δάρα και ο Μπάμπης Τσέρτος, το παιδί σχεδίασε ο Γερμανός σχεδιαστής Uli Meyer (σχεδιαστής της ταινίας «Who Framed Roger Rabbit»), ενώ συμμετέχουν δανείζοντας τις φωνές τους οι Θοδωρής Αθερίδης, Παύλος Κοντογιαννίδης, Μιχάλης Μητρούσης, Δημήτρης Πιατάς, Παύλος Χαϊκάλης και Τάκης Τζαμαριάς. Το παραμελημένο δέντρο ζωντανεύει με τη φωνή του ο Διονύσης Σαββόπουλος, το αγοράκι η Δανάη Σκιάδη και τη Ρωσίδα πριγκίπισσα η Μαρία Ναυπλιώτου.
 
 

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Ευχές

Μέγαρο Μουσικής - «Ο Ήχος των σκιών»

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022, οι μαθητές/τριες του σχολείου μας είχαν  την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Μέγαρο Μουσικής την παράσταση «Ο Ήχος των σκιών» του Ηλία Καρελλά. Πηγή έμπνευσης είναι ο ήχος, ένα από τα σημαντικότερα συστατικά μιας παράστασης θεάτρου σκιών. Τι κρύβεται πίσω από τον φωτισμένο μπερντέ; Πώς ένας μόνο άνθρωπος δίνει τη φωνή του σε τόσες διαφορετικές φιγούρες; Πώς όλοι οι ήχοι της παράστασης μπορούν να παράγονται ζωντανά και πώς συνδυάζονται τα ηχητικά με τα οπτικά εφέ; Στον φωτισμένο μπερντέ του Ηλία Καρελλά συναντήσαμε τις γιγαντοφιγούρες του Καραγκιόζη και της παρέας του στην παράσταση «Ο Καραγκιόζης στους αγώνες μουσικής». Ήχοι του παρελθόντος και ήχοι του σήμερα σε μια παράσταση με έντονο ρυθμό και μελωδίες. Μουσική συνοδοιπόρος, η Αρετή Κετιμέ, που μας μάγεψε με τη φωνή και το σαντούρι της. Μαζί τους, οι: Χαρά Τσαλπαρά (ακορντεόν), Θεοδώρα Αθανασίου (κιθάρα, λάφτα) και Νικόλας Τζιβελέκης (σκιοπαίκτης).

  


 

 

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Νικηφόρος Λύτρας "Τα κάλαντα"

Ήθη και έθιμα Χριστουγέννων από την Ελλάδα και άλλες χώρες

Η γέννηση του Χριστού

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Γη και θάλασσα

 

Eνημερωτική συνάντηση για γονείς σχετικά με τον γραμματισμό στα νέα μέσα

 

Την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, ξεκίνησαν οι ενημερωτικές συναντήσεις γονέων σχετικά με τον γραμματισμό στα νέα μέσα από το Athens Lifelong Learning Institute.

Το Athens Lifelong Learning Institute διοργανώνει μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων για γονείς σχετικά με τον γραμματισμό στα νέα μέσα, στο πλαίσιο του έργου European SafeOnline Initiative (ESOI)..

Οι θεματικές ενότητες των ενημερωτικών συναντήσεων είναι οι εξής:

  1. Διαδίκτυο και Iδιωτικότητα
  2. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  3. Διαδικτυακά παιχνίδια
  4. Διαδικτυακός εκφοβισμός
  5. Διαδικτυακές σχέσεις και σεξουαλικότητα

Μέσω των συναντήσεων, οι συμμετέχοντες γονείς θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σχετικά με τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα στην οποία εκτίθενται καθημερινά τα παιδιά τους και θα αποκομίσουν τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να τα υποστηρίξουν και να εξασφαλίσουν την ασφαλή πλοήγησή τους στο διαδίκτυο.

Κάθε ενημερωτική συνάντηση  αφορά μία από τις παραπάνω ενότητες και  έχει διάρκεια δύο (2) ώρες. Δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να παρακολουθήσουν όσες από τις ενότητες επιθυμούν.


 

Η συγγραφέας κ. Ελένη Ανδρεάδη στο Σχολείο μας

 

Την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022, είχαμε κοντά μας με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Ομίλου την κ. Ανδρεάδη Ελένη, συγγραφέα των βιβλίων "Πράκτορες του Πλανήτη". Την παρουσίαση παρακολούθησαν οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν στον Περιβαλλοντικό Όμιλο και οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης.  Τα παιδιά είχαν παρακολουθήσει την θεατρική παράσταση «Τα Τέρατα των Θαλασσών», τη θεατρική διασκευή των βιβλίων "Πράκτορες του Πλανήτη" και περίμεναν με ανυπομονησία να γνωρίσουν την συγγραφέα. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για τους/τις μαθητές/τριές μας!

Την ευχαριστούμε θερμά που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας! 

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Εργασίες

 Γράψαμε το Κριτήριο Αξιολόγησης στην Ιστορία.

ΓΛΩΣΣΑ

- Οι μικρόι ταξιδιώτες ανεβαίνουν στο βουνό (Ανάγνωση)

- Χωρίσαμε σε παραγράφους το κείμενο και έγινε νοηματική επεξεργασία.

- Κάναμε τις εργασίες 1, 6,7 από το βιβλίο, σελ. 60-61

- Εργασία 7, σελ. 61 Αντιγραφή (2 φορές) και Ορθογραφία 

Εργασία 8, σελ. 61

 

 


Καλό καλοκαίρι!!!