Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Παράσταση στο σχολείο

 


Tην Παρασκευή 22/12/2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄, της  Β΄, της Γ΄ και της  Δ΄ τάξης παρακολούθησαν την παράσταση «Τα πειραχτήρια των Χριστουγέννων» από την ομάδα Παραμυθοκαμώματα και ταξίδεψαν μαζί με τα πειραχτήρια στον κόσμο των παραμυθιών.

  

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Το πρόβλημα της εβδομάδας (9ο) ΛΥΣΗ

 

Η λύση του κουίζ με τα φρούτα

Για να λύσετε το κουίζ, πρέπει απλώς να προσδιορίσετε την αξία κάθε φρούτου.

Έτσι, αν τρία μάνγκο έχουν συνολική αξία 15, αυτό σημαίνει ότι το καθένα από αυτά ισούται με πέντε.

Για να υπολογίσετε την αξία ενός αχλαδιού στη δεύτερη σειρά, αφαιρείτε πρώτα πέντε (για το μήλο) από το σύνολο των 23.

Αυτό σημαίνει ότι δύο αχλάδια ισούνται με 18 - άρα το καθένα αξίζει εννέα.

Στην τρίτη γραμμή, γνωρίζετε τώρα ότι τα δύο αχλάδια έχουν συνολική αξία 18. Άρα, εφόσον είναι δύο -ο ανανάς κάνει τρία για να έχουμε στο σύνολο 23.

Επομένως, αν το μήλο κάνει πέντε, ο ανανάς τρία και το αχλάδι εννέα, το σύνολο που αναζητάτε είναι 17.

Σωστή απάντηση λοιπόν το 17.

Το πρόβλημα της εβδομάδας (9ο)

 Λύνω το κουίζ

Βάζοντας τρία μάνγκο μαζί, το σύνολο της πρώτης σειράς ανέρχεται σε 15. Στη συνέχεια, ένα μάνγκο και δύο αχλάδια κάνουν 23 και ένας ανανάς και δύο αχλάδια ισούνται με 21.

Πόσο θα ήταν λοιπόν το σύνολο ενός μάνγκο, ενός αχλαδιού και ενός ανανά;

 


 

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Οι μικροί σεφ της Δ΄ τάξης δημιουργούν

 Οι μαθητές της Δ' τάξης έφτιαξαν υγιεινά σνακ για το σχολείο. Επιλέγοντας υλικά γεμάτα ενέργεια και θρεπτικά συστατικά δημιούργησαν μπάρες δημητριακών. Ήταν ένα γλυκό και ευχάριστο διάλειμμα. 

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Την Παρασκευή 8/12/23 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μία ιδιαίτερα σημαντική, αλλά εν πολλοίς άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού μέσα από τη μόνιμη έκθεση «Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών», να θαυμάσουν τα επιλεγμένα πλήρως λειτουργικά διαδραστικά εκθέματα και να εξοικειωθούν με τα επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής επιστήμης και τεχνολογίας.

 

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Το πρόβλημα της εβδομάδας (8ο) - ΛΥΣΗ

 

Δ) η Δήμητρα

Αφού η Άννα και η Βάσω γεννήθηκαν τον ίδιο μήνα και ο μόνος μήνας που αναφέρεται δύο φορές είναι ο Απρίλιος, σημαίνει ότι η Άννα και η Βάσω γεννήθηκαν Απρίλιο. Αφού η Άννα και η Γωγώ γεννήθηκαν το ίδιο έτος και το μόνο έτος που αναφέρεται δύο φορές είναι το 2002, σημαίνει ότι η Άννα και η Γωγώ γεννήθηκαν το 2002. Η Δήμητρα δεν αναφέρθηκε στις πληροφορίες που μας δίνει το πρόβλημα, οπότε δεν γεννήθηκε ούτε τον Απρίλιο (που γεννήθηκαν η Άννα και η Βάσω) ούτε το 2002 (που γεννήθηκαν η Άννα και η Γωγώ). Η μόνη ημερομηνία που δεν περιέχει ούτε Απρίλιο ούτε 2002 είναι ο Φεβρουάριος 2000. Άρα η Δήμητρα γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 2000, και συνεπώς είναι η πιο μεγάλη σε ηλικία. Αυτό απαντά στο πρόβλημα. Ας προσθέσουμε ότι μπορούμε να συμπεράνουμε τις ημερομηνίες γέννησης όλων. Πραγματικά, από τα παραπάνω έπεται ότι η Άννα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2002. Επίσης, αφού η Βάσω γεννήθηκε τον ίδιο μήνα με την Άννα, συμπεραίνουμε ότι γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2001. Μένει η ημερομηνία Μάρτιος 2002 για την Γωγώ.

 

Καλό καλοκαίρι!!!