Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Κατηγορίες φυτών

ΦΡΟΥΤΑ: Ψάχνοντας τις λέξεις

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

 
 
 
 
Γνωρίζεις τα φρούτα και τα λαχανικά;
 
 
 
Φρούτα - Μπίνγκο!

Εκπαιδευτικό παιχνίδι τύπου «μπίνγκο» με φρούτα. Επιλέξτε τυχαία κάρτες και  συμπληρώστε έναν πίνακα με 25 φρούτα. Ως νικητής αναδεικνύεται ο παίκτης που θα βρει πρώτος πέντε κάρτες σε οριζόντια, κάθετη ή διαγώνια σειρά.
 

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Εικονική περιήγηση στον Πανάγιο Τάφο

 Ο Πανάγιος Τάφος, γνωστός και ως Ναός της Αναστάσεως, το ιερότερο προσκύνημα και το σπουδαιότερο μνημείο του Χριστιανισμού, βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία στο δυτικό μέρος της Παλαιάς Πόλης Ιερουσαλήμ.
Πατήστε κλικ στην παραπάνω εικόνα για μια εικονική περιήγηση στον Πανάγιο Τάφο.


Πρωτότυπα πασχαλινά αυγά

Τη Μεγάλη Πέμπτη  σε κάθε ελληνικό σπίτι βάφονται τα πασχαλινά αυγά. Για να πάρετε ιδέες για πασχαλινά αβγά που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, δείτε το παρακάτω βίντεο:


Μεγάλη Εβδομάδα


                                   ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ

 Αγγίζω την εικόνα, κάνω ΚΛΙΚ στα αστεράκια και ακούω ...διαβάζω...
  • Τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής
  • Την ιστορία "Η παπαρούνα και ο κοκκινολαίμης"
  • Το πένθιμο τραγούδι "Σήμερα μαύρος ουρανός"
  • Έθιμα της πατρίδας μας


"Σήμερα μαύρος ουρανός" (Το μοιρολόι της Παναγιάς) Ο λαϊκός θρήνος της Μ. Παρασκευής από το Τρίφωνο, μέσα από την πασχαλινή δουλειά τους "Προσκυνώ το πάθος, ανυμνώ την ταφήν".
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Κυριακή των ΒαΐωνΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ

Λαζαράκια


ΛαζαράκιαΠαλιά το  Σάββατο του Λαζάρου οι γυναίκες  ζύμωναν τους “λαζάρηδες” ή  “λαζαράκια”.  Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια, τόσα “λαζαράκια” έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα.

Και τώρα μικροί μου μάγειρες και μαγείρισσες  σε δράση!!!!!

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Ο Ιησούς ανασταίνει τον Λάζαρο


Το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα είναι αφιερωμένο από την Εκκλησία μας στην Ανάσταση του Λαζάρου.
Ο Λάζαρος, ζούσε στην Βιθυνία της Ιουδαίας. Αρρώστησε κάποια στιγμή βαριά και οι αδελφές του, Μάρθα και Μαρία στην προσπάθειά τους να τον βοηθήσουν απευθύνθηκαν στον Κύριο στην Γαλιλαία.
Ο Ιησούς όμως έφτασε στην Βιθυνία, τέσσερις ημέρες μετά την ταφή του Λαζάρου. Ο Ιησούς προσευχήθηκε για αρκετή ώρα μπροστά από τον τάφο του Λαζάρου και στην συνέχεια ζήτησε να του ανοίξουν την πλάκα του τάφου. Μόλις συνέβη αυτό, Εκείνος είπε: «Λάζαρε δεύρο έξω».

Ο Λάζαρος μετά την εντολή του Κυρίου, σηκώθηκε – αναστήθηκε από τον τάφο. Έζησε για αρκετά χρόνια, όπου στο τέλος της ζωής του στην Κύπρο, έγινε επίσκοπος.


ΕΘΙΜΑ

Λαζαρίνες

Στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στη Μακεδονία και στη Θράκη τα κάλαντα του Λαζάρου τα τραγουδούν μόνο κορίτσια, οι Λαζαρίνες. Στολισμένες με ωραίες φορεσιές και κρατώντας καλάθια στολισμένα με λογής λογής ανοιξιάτικα λουλούδια γυρίζουν όλα τα σπίτια τραγουδώντας τον Λάζαρο. Σε κάθε σπίτι έδιναν στις Λαζαρίνες ως δώρο αβγά. 
Κορίτσια σε παλιότερη εποχή στολίζουν το καλαθάκι τους!

«Πού  ’σαι Λάζαρε πού είναι η φωνή σου,
που σε γύρευε η μάνα κι αδερφή σου.

Ήμουνα στη γη στη γη βαθιά χωμένος,
κι από τους εχθρούς εχθρούς βαλαντωμένος.


Βάγια βάγια των Βαγιών τρώνε ψάρια των κολιών,
και την άλλη Κυριακή τρώνε το παχύ αρνί»


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


Φτιάχνω βιβλίο τσέπης με θέμα τον Ιησού που ανασταίνει τον Λάζαρο και μετά πηγαίνει στα Ιεροσόλυμα. 
Εκτυπώνω τη σελίδα, κόβω και διπλώνω...

Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου


 

Χρόνια σας πολλά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν!

Σήμερα, 2 Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων σας, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου.

Μια ημέρα αφιερωμένη στην αγάπη για το βιβλίο και ιδιαίτερα για τα παραμύθια.

Εσείς υπήρξατε ο μεγαλύτερος παραμυθάς όλων των εποχών. Τα παραμύθια σας είναι γνωστά σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους πολιτισμούς του κόσμου.

Πόσες ώρες αλήθεια χαθήκαμε στις σελίδες των παραμυθιών σας μαγεμένοι από τις ιστορίες σας και ταξιδεύοντας με τα φτερά της φαντασίας! Μεγαλώνουμε με τις ιστορίες σας και ονειρευόμαστε με αυτές.

Πόσο θα θέλαμε να σας γνωρίζαμε από κοντά!  Να σας ακούγαμε να διηγείστε τα παραμύθια σας και να μάθουμε πώς τα εμπνευστήκατε.  Να γνωρίζαμε την μικρή πόλη που γεννηθήκατε, την Όντενσε, στη Δανία. Μια μικρή πόλη δίπλα στη θάλασσα εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το άγαλμά σας. Θα θέλαμε να επισκεφτούμε την Κοπεγχάγη, όπου πάνω σε έναν βράχο δίπλα στο ποτάμι είναι το άγαλμα της   «Μικρής γοργόνας», εμπνευσμένο από το πιο γνωστό παραμύθι σας.  

Χρόνια σας πολλά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν!

Θα ζείτε για πάντα μέσα από τα παραμύθια σας γιατί μας ταξιδεύετε σε κόσμους μαγικούς. Μας κάνετε να δακρύσουμε με «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», να συγκινηθούμε με «Το ασχημόπαπο», να μαγευτούμε με τον «Γενναίο μολυβένιο στρατιώτη», να θαυμάσουμε «Τη βασίλισσα του χιονιού», να αγαπήσουμε τον «Χιονάνθρωπο», να συμπαθήσουμε την «Τοσοδούλα».

Χρόνια πολλά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν!

Σήμερα, στα γενέθλιά σας, γιορτάζουν όλα τα αγαπημένα μας παραμύθια και οι παραμυθάδες όλου του κόσμου!

Και μαζί με τους συγγραφείς γιορτάζουν και οι εικονογράφοι, που με τις ζωγραφιές τους ζωντανεύουν τις ιστορίες των παραμυθιών.

Γιορτάζουν σήμερα μαζί σας όλοι οι ήρωες που λατρέψαμε:  Η Χιονάτη, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χρυσομαλλούσα, Ο μικρός πρίγκιπας,  η Σταχτοπούτα,  ο Κοντορεβιθούλης, η Τοσοδούλα, η μάγισσα Φρικαντέλα, ο Τριγωνοψαρούλης, η Νόνα η χελώνα, Τα τρία γουρουνάκια, η Πεντάμορφη και το Τέρας, ο Πινόκιο, η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, ο Παπουτσωμένος Γάτος, ο Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας,  ο Αλλαντίν,  οι καλοί και οι κακοί πειρατές, όλα τα ξωτικά, οι γίγαντες, οι δράκοι, οι μάγισσες και οι νεράιδες. Σήμερα γιορτάζει το βιβλίο και η δύναμη της φαντασίας!

Γιορτάζει σήμερα η αγάπη μας για τα παραμύθια!

Σας ευχαριστούμε Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιατί μας μάθατε πώς να ονειρευόμαστε και να ταξιδεύουμε με τα φτερά της φαντασίας. Μας μάθατε να αγαπάμε τα βιβλία και να τα κάνουμε φίλους μας.  Γι’ αυτό θα σας έχουμε πάντα μέσα στην καρδιά μας!

Με αγάπη και άπειρο θαυμασμό…

Τα παιδιά όλου του κόσμου

Καλό καλοκαίρι!!!